UMB Initial Radiation Safety Training (RST)
1. When estimating the activity of radioactive waste you should:
Answer:
Estimate the activity as close as possible to the actual activity of the waste in the container, while still assuring that you did not underestimate
Estimate the activity way below the actual activity
Give every container 100uCi activity
None of the above
2. The millicurie is a:
Answer:
Unit of radioactivity that equals 1 disintegration per second
Unit of radioactivity that equals 2.22E6 disintegrations per minute
Unit of radioactivity that equals 1 disintegration per minute
Unit of radioactivity that equals 2.22E9 disintegrations per minute
3. During an accidental medical exposure, you and your lab colleagues find that you have experienced a 100 rem (1 Sv) exposure in a very short period of time. You can expect to have:
Answer:
An incidence of vomiting in 50% of those present
Moderate to severe leukopenia
A blood transfusion and antibiotics administered
No noticeable ill effects and an excellent prognosis
4. Nitrogen-16 contains how many protons and neutrons in its nucleus?
Answer:
9 protons and 7 neutrons
8 protons and 8 neutrons
7 protons and 9 neutrons
6 protons and 10 neutrons
5. Where should you store your dosimeter?
Answer:
On the window ledge away from radiation
In an area free of excessive heat, and moisture
Inside the radioactive material lab on the workbench
None of the above
6. A major concern when selecting shielding for high energy beta emitters is:
Answer:
Generation of secondary x-rays from bremsstrahlung radiation
Making the shielding thick enough to prevent backscatter from occurring
Shielding the neutrons that will be released as the betas interact with the shielding
None of the above
7. Items that have been labeled with a Caution - Radioactive Material sign can be disposed of as normal trash when:
Answer:
They have been surveyed and found to be free of contamination
The label has been defaced or removed
Both a. and b.
None of the above.
8. The most radiosensitive mammalian organs are:
Answer:
Blood forming organs
Digestive organs
Nerve cells
Calcified bone
9. Which organization issues the license for radioactive materials use to the University of Maryland Baltimore?
Answer:
The Nuclear Regulatory Commission
The Maryland Department of the Environment
The Radiation Safety Committee
None of the above
10. What should you always do with used radioactive needles?
Answer:
Recap the needle
Dispose of the needle in a radioactive waste box
Dispose of the needle in a radioactive sharps container
None of the above
11. How long can you work in a 200 mR/hr radiation field and limit your exposure to 50 mR:
Answer:
15 minutes
4 hours
30 minutes
None of the above
12. The annual whole body radiation dose limit for radiation workers in Maryland regulations is:
Answer:
0.5 rem
3 rem
5 rem
None of the above
13. The Rem is:
Answer:
The unit of dose equivalent that is equal to the dose in rad times the quality factor
A unit of exposure to x or gamma radiation based on the ionizations that these radiations produce in air
A unit of absorbed dose for any ionizing radiation that is equal to 100 ergs of absorbed energy per gram of substance
None of the above
14. An experiment you are working on calls for the use of 135 millicuries of I-131 in one administration. The lab received 500 millicuries on 11/04 and todays date is 11/20 of the same year. 131I has a half-life of 8.02 days. The following should
Answer:
Use 135 millicuries and let the next person worry about it
You will need to order more 131I
Use the remaining 100 millicuries and borrow some from the lab next door
Use a smaller lab rat
15. Before discarding the isotope-shipping box into regular trash, an individual should:
Answer:
Remove all radiation labels
Obliterate the words Caution, Radioactive Materials from the box
Both a. and b.
No extra precautions are needed; the box can be disposed of as is
16. The Chart of the Nuclides:
Answer:
Lists nuclides by number of protons and neutrons
Can be used to see the line of stability for the isotopes
Can be used to determine what decay modes and products are likely for a given nuclide.
All of the above
17. The primary hazard from an alpha emitter is:
Answer:
An internal exposure upon intake of the material into the body
An external exposure of the skin
An external exposure to the thyroid
None of the above
18. Radioactive materials Receipt/Use/Disposal forms issued by the Radiation Safety Office with every radioisotope delivered to the authorized user should be:
Answer:
Filled out each time material is withdrawn from the stock vial
Stored in the laboratory's radiation safety records
Returned to the Radiation Safety Office when the isotope is expended, transferred and/or disposed of as waste
All of the above
19. Who is responsible for ensuring that radioactive materials are used safely at the University of Maryland Baltimore?
Answer:
The Radiation Safety Officer
The Authorized User
The Radiation Worker
All of the above
20. As you are transferring the stock solution containing 0.1 Curies of P-32 labeled proteins, you accidentally tip its contents onto your lab coat, shoes, and the floor. Good radiation protection practice dictates that you would:
Answer:
Inform the other people in the room that you have spilled the radioactive material
Absorb the spilled solution with paper towels, while someone in the room calls the Radiation Safety Office
Remove all contaminated clothing, placing them into plastic bags and have someone assist you in surveying the area to determine the extent of the contamination
All of the above
21. The purpose of the UMB Radiation Safety Program is to:
Answer:
Burden the user with excessive regulations
Encourage the use of radioactive material in clinical and research activities
Maintain exposures of personnel to ionizing radiation from radioactive materials and radiation producing devices as low as reasonably achievable
All of the above
22. An individual who is going to pick up a shipment of radioactive material from the Radiation Safety Office should:
Answer:
Have their assigned bar code ID
Have their photo ID
Be wearing their assigned whole body dosimeter
All of the above
23. A G-M detector operates by:
Answer:
Converting ionizing radiation to UV photons
Collecting the charge created by ionizations in the wall of the probe
Collecting the charge created by ionization in the gas contained in the probe
All of the above
24. What is the average annual background exposure to a non-smoking individual living in the United States:
Answer:
125.0 millirem
0.125 rem
125.0 curies
360.0 mrem
25. Radioactive waste should:
Answer:
Be disposed in the regular trash
Be segregated by isotope and waste form
Be placed in the corridors when the containers are full
Not be labeled with an activity until the container is full
26. It is appropriate to:
Answer:
Place liquid radioactive waste in the dry waste boxes
Pour liquid radioactive waste down the drain regardless of the chemical composition
Label all liquid scintillation vial containers with the name of the scintillation cocktail
Place lead shielding and syringes into the dry waste boxes
27. A sewer disposal log must be maintained:
Answer:
Only upon disposing of material in the sink
Never needs to be filled out
On a monthly basis regardless of use
None of the above
28. The Hazardous Waste Division of EHS:
Answer:
Charges for all radioactive waste to be removed from your laboratory
Will not provide laboratories with any radioactive waste containers
Will not remove radioactive waste directly from the laboratory
Requests that Authorized Users utilize non-hazardous scintillation cocktails in their research
29. Dry solid waste can contain:
Answer:
Syringes
Surgical instruments
Gloves
Organic liquids
30. A contamination survey (quantitative) must be performed:
Answer:
During each month radioactive material is present (in use or storage) in the lab
After every use of 1 mCi or more of P-32
Following a spill
All of the above
31. Monitoring for radioactive contamination while handling radioactive material during an experiment:
Answer:
Need only be done at the end of the experiment
Must be fully documented each time there is a negative result found
Should be done frequently to determine if contamination is present
All of the above
32. Dose Equivalent (DE), Effective Dose Equivalent (EDE), Committed Dose Equivalent (CDE), Committed Effective Dose Equivalent (CEDE), and Total Effective Dose Equivalent (TEDE) are expressed in units of:
Answer:
Grays (Gy) and Sieverts (Sv)
Roentgen or ergs
Rads and coulombs
Sieverts (Sv) or REM
33. How long should radioactive materials users keep dosimetry exposure reports on file?
Answer:
10 years
5 years
2 years
1 year
34. The maximum range of a beta particle in air is determined by:
Answer:
The activity of the isotope
The half-life of the radioactive atom
The energy of the beta particle
All of the above
35. During a spill of radioactive material, decontamination should be performed in the following manner:
Answer:
Facility, Equipment, Personnel
Equipment, Facility, Personnel
Personnel, Facility, Equipment
Only need to clean spill and not worry about additional items being contaminated
36. The Radiation Safety Office must be contacted in the following situations:
Answer:
Prior to ordering radioactive material from a vendor
Prior to transferring radioactive material to another authorized user and/or receiving radioactive material from an authorized user
Prior to any changes involving authorization (i.e. rooms used, protocols)
All of the above
37. All radioactive waste containers should be labeled with:
Answer:
The isotope and activity
The chemical composition of liquids if the waste container is for liquid radioactive or scintillation vial waste
The date that the isotope and activity were assayed
All of the above
38. You are involved in an accident that results in a 300 REM (3 Sv) exposure in a very short period of time. With in the next 60 days you can expect to experience the following:
Answer:
Cataracts
Leukemia
Skin burns
All of the above
39. The calibration date of the survey meter can be located on:
Answer:
The calibration sticker present on the meter
The calibration certificate that accompanies the meter upon calibration
None of the above
Both a. and b.
40. Geiger-Mueller survey instruments:
Answer:
Can ONLY be used to report dose rate information (i.e., mR/h).
Are operated at the lowest voltage of any gas filled detector.
Should only be relied upon for qualitative measurements.
Can be used to determine exactly how much contamination is present.
41. One of the basic methods to control radioactive contamination and to prevent internal radiation exposure is:
Answer:
Proper use of time, distance and shielding
The use of remote handling devices (such as forceps)
Monitoring and surveying of the work area
None of the above
42. The Roentgen is:
Answer:
The unit of dose equivalent that is equal to the dose in rad times the quality factor
A unit of exposure to x or gamma radiation based on the ionizations that these radiations produce in air
A unit of absorbed dose for any ionizing radiation that is equal to 100 ergs of absorbed energy per gram of substance
None of the above
43. The radioactive waste plastic jar containers should never:
Answer:
Be picked up by the lid only
Left in UV-light from a bio-safety cabinet
Both a. and b.
None of the above
44. A radioactive atom is one that has:
Answer:
Excess orbital electrons and therefore, an overall negative charge
Excess number of electrons in the nucleus
An equal number of neutrons and protons in the nucleus with no excess energy
None of the above
45. The purpose of the radiation dosimeter e.g., film badge, is to:
Answer:
To provide a temporary record of the dose of ionizing radiation received
To protect the individual from ionizing radiation
To provide a permanent record of individual exposure to ionizing radiation
None of the above
46. The half-life of a radioactive element is:
Answer:
The length of time it takes to decay to background levels
A unit of radioactivity that equals 2.22E6 disintegrations per minute
The length of time it takes for one-half of the atoms to decay
None of the above
47. Occupational exposure to radiation is limited to 5 REM for the whole body and 50 REM for the extremities. Upon diagnosis of a brain tumor, your doctor recommends the use of the gamma knife for treatment. Your medical treatment will be limited to:
Answer:
50.0 REM because the head is an extremity
5.0 REM because the head is part of the whole body
No limit because it is a medical procedure
100 REM because it is a medical procedure
48. Beta decay is the process of:
Answer:
The nuclear transformation of a proton into a neutron
The nuclear transformation of an electron into a proton
The atomic transformation of an electron into a beta particle
The nuclear transformation of a neutron into a proton
49. When first using a radiation detection instrument, you should:
Answer:
Familiarize yourself with the instruments operation
Check the detector response to radiation using a known source of radiation
Perform a battery check and check instrument calibration
All of the above
50. Contamination should be measured in what units?
Answer:
Disintegrations per minute (dpm) per 100 square centimeters
Counts per minute (cpm) per 100 square centimeters
Disintegrations per minute (dpm)
Millicuries (mCi)
First Name:
Last Name:
Email: